top of page
Εικόνα συγγραφέαdimitris geranios

Εφηβεία και πορνό: Συμβάλλει το πορνό στην ενδυνάμωση και απελευθέρωση των γυναικών;

Έγινε ενημέρωση: 12 Μαρ




Τα πορνοπεριοδικά μετέφεραν το φύλλο συκής από τα γεννητικά όργανα στο πρόσωπο.

Ρόλλο Μέυ, Υπαρξιακός Ψυχοθεραπευτής


Ένα επιχείρημα υπέρ της πορνογραφίας είναι το ότι απελευθέρωσε από τη σεξουαλική καταπίεση και συνέβαλε στην ενδυνάμωση των γυναικών, άρα η παρακολούθηση πορνό είναι κάτι κόντρα στην καταπίεση και την υποτίμηση, κυρίως του γυναικείου φύλου. Δυστυχώς ο ρόλος της γυναίκας στη μέινστριμ πορνογραφία υποβαθμίζεται σε σκεύος προς κατανάλωση. Όπως κάθε βιομηχανία, ενδιαφέρεται για το κέρδος. Η πορνοβιομηχανία δε φτιάχνει πια βασίλισσες, ζητά φθηνές εργάτριες που θα αντικατασταθούν σε λίγους μήνες. Αυτό το κατάλαβα όχι διαβάζοντας άρθρα αλλά ακούγοντας τις ίδιες τις φωνές των γυναικών που εργάστηκαν (ή μήπως μπλέχτηκαν;) στη βιομηχανία πορνό. Παρατίθενται αποσπάσματα από ομιλίες τεσσάρων γυναικών και ενός άντρα πρώην πορνοστάρ, καθώς και απόσπασμα από ομιλία ενός άνδρα πρώην εθισμένου στο πορνό.

Η Μία Καλίφα είναι από το Λίβανο και στα τέσσερα της χρόνια ήρθε στην Αμερική με τους γονείς της. Έγινε παγκόσμια γνωστή όταν σε ηλικία 21 ετών γύρισε βίντεο φορώντας χιτζάμπ, κάτι που προσέβαλε χιλιάδες μουσουλμάνους. Δέχτηκε απειλές για τη ζωή της από εξτρεμιστές και έτσι σταμάτησε. Σε συνέντευξή της (BBC HARDtalk, 2019) μίλησε για την εμπειρία της. Κατήγγειλε πως οι παραγωγοί την αντιλαμβάνονταν ως μια μηχανή χρήματος και πως δεν της παρασχέθηκε κανένας σύμβουλος ή δικηγόρος και κανένα δικαίωμα να κερδίζει ποσοστά ή να αποσύρει τα βίντεο που εμφανίζεται η ίδια. Το κέρδος της από τη σύντομη καριέρα της υπήρξε 12.000 δολάρια. Για τους παραγωγούς, το κέρδος από τα δικά της βίντεο μετριέται σε εκατομμύρια. Αναφέρεται ενδεικτικά απόσπασμα από τη συνέντευξη:

-Όσον αφορά τα οικονομικά, παρόλο που έγινες η νούμερο ένα σταρ, δεν είχες ποσοστά ή δικαιώματα, ή οποιαδήποτε ανταμοιβή για τη δημοσιότητα σου;
-Όχι, σε καμία περίπτωση
-Έτσι λειτουργούν μέχρι και σήμερα τα συμβόλαια στη βιομηχανία πορνό;
-Βεβαίως, για όλους, άντρες γυναίκες, οποιονδήποτε στο χώρο.
-Τώρα θα πρέπει να έρθουμε στο περιβόητο βίντεο που περιλάμβανε τρεις νέους ανθρώπους, ήσουν ένας από αυτούς, και φορούσες το ισλαμικό μαντήλι, γνωστό ως χιτζάμπ, και φυσικά όλο αυτό εξελίχθηκε σε μια σκηνή σεξ…Δε μπορεί να μη γνώριζες πόσο προκλητικό ήταν όλο αυτό!
-Φυσικά, τους το είπα ευθέως, θα με οδηγήσετε στο θάνατο!
-Και αυτοί τί είπαν;
-Γέλασαν…
-Γιατί δεν είπες ότι δεν θα το κάνεις;
-Εκφοβισμός…Φοβόμουν. Ήξερα ότι αν πω όχι… βασικά ξέρεις ότι δε θα σε υποχρεώσουν, αυτό είναι βιασμός, δεν θα σε υποχρεώσουν να κάνεις σεξ, αλλά ακόμα φοβόμουν .Έχεις νιώσει ποτέ αγχωμένος όταν στο εστιατόριο το φαΐ σου δεν είναι ωραίο και ο σερβιτόρος ρωτά αν είναι όλα εντάξει; Ήμουν αγχωμένη, φοβόμουν.
-Νομίζω αυτό που λες είναι ότι δεν έχει νόημα να λέμε ότι υπάρχει συναίνεση όταν έχουμε μια δυναμική ισχύος μεταξύ των αντρών που ελέγχουν τη βιομηχανία πορνό και μιας ηθοποιού 21 χρονών.
-Ακριβώς, όταν βρίσκονται τέσσερις άντρες παραγωγοί στο δωμάτιο και τους λες κάτι τέτοιο και γελάνε… Ήταν καταστροφικό, δεν ήθελα να πω τίποτα άλλο. Είναι το ίδιο όταν υπογράφεις συμβόλαιο, έχεις εκεί τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα σύμβουλο και περιμένουν να το διαβάσεις. Όταν το διαβάζεις όμως δεν κατανοείς τίποτα γιατί είσαι αγχωμένη που κάθονται να σε κοιτάνε.


Η Jessica Mendes (γνωστή ως Jessie Rogers) ξεκίνησε με το που έκλεισε τα 18 να δουλεύει στη βιομηχανία πορνό, όπου έμεινε για ένα χρόνο. Ήταν ήδη κακοποιημένη από ένα πάστορα στα 12 της και βιάστηκε ξανά στα 15 της. Υποστηρίζει ότι γνώρισε πολλές και πολλούς πορνοστάρ, και ότι οι ιστορίες ζωής τους ήταν παρόμοιες με τη δική της: βιασμοί, εγκατάλειψη, παραμέληση. Σε κανέναν τους δεν άρεσε αυτό που έκαναν, όλοι το έκαναν γιατί είχαν ανάγκη τα χρήματα, πολλές φορές και οι σκηνοθέτες (AntiPornography.org Nonprofit, 2014)…Μίλησε για το πόσο συχνή είναι η χρήση ουσιών έτσι ώστε οι ηθοποιοί να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν την κακομεταχείριση και στον πόνο:

«Όλα τα κορίτσια στο γύρισμα τους είναι φτιαγμένα με παυσίπονα, ecstasy, χόρτο ή κοκαΐνη, οπότε όταν το βλέπουν οι θεατές και νομίζουν ότι οι ηθοποιοί βιώνουν οργασμό στη πραγματικότητα είναι αποσχισμένες από αυτό που συμβαίνει, είναι αποσυνδεδεμένες από την πραγματικότητα και δε θέλουν καν να είναι εκεί. Μου προσέφεραν ναρκωτικά αλλά είπα όχι με εξαίρεσή το κάπνισμα και το αλκοόλ, μετά από λίγους μήνες ανέπτυξα αλκοολισμό».

Ακόμα αναφέρει πως η βιομηχανία πορνό είναι στην πραγματικότητα βιτρίνα για κυκλώματα πορνείας. Σε συνέντευξη της μίλησε για την κακομεταχείριση των παραγωγών και για το ότι δεν τους καιγόταν καρφί για την υγεία της (The Mindful Habit, 2014). Αναφέρεται ενδεικτικά ένα απόσπασμα:

-Τί επίδραση είχε πάνω στο σώμα σου να γυρίζεις 20-30 σκηνές σεξ κάθε μήνα, πώς ένιωθες;
-Όχι όμορφα, δεν ήμουν υγιής[…]πήγαινα συνεχώς στα επείγοντα, πήγα πάνω από 10 φορές, και δυο φορές με πήραν μέσα κατευθείαν, ήμουν συνεχώς άρρωστη… Στρεπτόκοκκος λοιμώδης μονοπυρήνωση, μολυνόμουν συνεχώς στην κάτω περιοχή όπως βακτηριακή κολπίτιδα, μολύνσεις στην ουρήθρα, μολύνσεις από μύκητες και τελικά κατά το τέλος της καριέρας μου έρπη. Αρρώσταινα συνεχώς και όχι μόνο αυτό αλλά λόγω των σκηνών που γύριζα δεν μπορούσα να φάω, δε μου επιτρεπόταν να φάω. Περνούσαν μέρες χωρίς να φάω και απλά μασούλαγα ζελεδάκια και έπινα ενεργειακά ποτά για να μπορέσω να βγάλω τις σκηνές. Δεν ήμουν καθόλου υγιής.
-Επειδή θέλω να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ο λόγος που δεν έτρωγες έχει να κάνει με το γεγονός ότι γύριζες -και ήσουν γνωστή- για τις σκηνές με πρωκτικό σεξ;
-Ναι
[…]
-Οπότε δεν υπήρχε ιατρική ασφάλιση, τα πλήρωνες όλα από τη τσέπη σου; Δεν υπάρχει κάποιο ιατρικό πλάνο παρά τα τεράστια ρίσκα που παίρνουν οι ηθοποιοί;
-Όχι, εγώ πλήρωνα για τα πάντα, ακόμα πληρώνω ιατρικούς λογαριασμούς από την περίοδο που έκανα πορνό.

Ο Ran Gavrieli ήταν τακτικός χρήστης πορνό. Σήμερα κάνει ομιλίες σε σχολεία και πανεπιστήμια και μιλά για την επίδραση που ‘χε το πορνό πάνω του. Αναφέρει πως το πορνό σήμερα δεν είναι ένα ερωτικό αφήγημα για μια σχέση με αμοιβαιότητα σε σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο αλλά μια αλληλεπίδραση που εστιάζει μόνο στη διείσδυση. Δεν υπάρχουν φιλιά, χάδια, αγκαλιές, αισθησιασμός (TEDx Talks, 2013)… Περιγράφει το πώς έχασε την ικανότητα του να φαντασιώνεται και πως οι ερωτικές του φαντασιώσεις γέμισαν οργή και βία. Ακόμα, δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο το πώς η βιομηχανία πορνό λειτουργεί:

Το πορνό δεν έχει σχέση με την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία στην εργασία κτλ…αλλά αφορά τη σεξουαλική εκμετάλλευση που συχνά συνεπάγεται την εξαναγκαστική εκπόρνευση, το εμπόριο γυναικών, το βιασμό. Για κάθε μια γνωστή πορνοστάρ που "επέζησε" και είναι σήμερα πετυχημένη με συμβόλαιο ή τη δική της εταιρία παραγωγής, έχουμε χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες που δεν τα καταφέρνουν. Κυριολεκτικά μιλάω. Η βιομηχανία του σεξ τις παίρνει και μετά τις πετάει, στέλνοντάς τες στα μπουρδέλα, στο πεζοδρόμιο, στα "ινστιτούτα μασάζ". Αυτό είναι το φάσμα της πορνείας…Πολλές δε φτάνουν μέχρι τα 50. Γιατί πολλές απ' αυτές πεθαίνουν πριν τα πενήντα τους σε χώρες που ο μέσος όρος θανάτου είναι τα 75; Υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι: ναρκωτικά, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, δολοφονία από πελάτη/νταβατζή/γκόμενο - και αυτοκτονία. Διότι αν είσαι πόρνη ή πορνοστάρ, ισχύει αυτό που λέμε κοινωνικός θάνατος (social death).Όλοι έχουμε κάτσει στο ίδιο τραπέζι με άτομα που έχουν επισκεφθεί μπουρδέλο. Δε θα καθίσουμε ποτέ με μια πόρνη όμως. Αυτό είναι κοινωνικός θάνατος.

Όταν κάθομαι μπροστά στο λάπτοπ μου, στην ασφάλεια του σπιτιού μου και βλέπω πορνό, ακόμα κι όταν δεν πληρώνω γι' αυτό, δημιουργώ ζήτηση. Κι όπου υπάρχει ζήτηση θα υπάρχει και προσφορά! Αν βλέπω μαύρες ώριμες γυναίκες, κάποιος θα γίνει νταβατζής μαύρων ώριμων γυναικών. Αν έβλεπα 18χρονες Ασιάτισσες, κάποιος μέσω trafficking τρέχει ήδη να μαζέψει 18χρονες Ασιάτισσες για να γυρίσει κι άλλα φιλμ. Έβλεπα φοιτήτριες κολλεγίων των ΗΠΑ; Ισραηλινές γυναίκες; Παλαιστίνιες; Τα κατακάθια της Γης τρέχουν ήδη για να τις βρουν, να τις εξωθήσουν σε πορνεία on-camera.



Ο Ράντι Σπίαρς (γνωστός ως Greg Ory) είχε μια πολυετή καριέρα στη βιομηχανία πορνό και υπήρξε ο πιο πετυχημένος άνδρας πορνοστάρ. Ασχολήθηκε με το πορνό λόγω της ακραίας φτώχειας με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος. Πλέον έχει αποσυρθεί από το χώρο, και σύμφωνα με τα λεγόμενά του στο δίκτυο Fight the New Drug (2015a):

Δεν ήξερα τι ήταν η αγάπη, αν μπορούσα να αισθανθώ αγάπη. […] Έπαιρνα λεφτά από το πορνο για να πάρω φάρμακα και να πνίξω τον πόνο τού να κάνω πορνο. Αυτό που μου έκανε η πορνογραφία ήταν το ότι άλλαξα το πως σκεπτόμουν και ένιωθα για τις γυναίκες. Τις έβλεπα σαν ένα σεξουαλικό αντικείμενο. Έχασα την ικανότητα να έχω μια σχέση αγάπης και φροντίδας.

Η Jessica Neely (γνωστή ως Angela Aspen) είχε μια καριέρα δέκα χρόνων στο πορνο. Μετά από πολλές απόπειρες αυτοκτονίας και χρήση ουσιών, πήρε τη μεγάλη απόφαση να τηλεφωνήσει στην οικογένεια της και να ζητήσει βοήθεια. Η οικογένειά της την βοήθησε και την στηρίζει μέχρι και σήμερα. Σε συνέντευξή της (Fight the New Drug, 2015b), αναφέρει:

Ένιωθα πως είχα κρεμασμένη μια ταμπέλα με μια τιμή στο σώμα μου…Το σεξ ήταν σκληρό, αλλά έδιωχνα το πόνο από το μυαλό μου με το να σκέφτομαι ότι όσο πιο επίπονο και τρελό είναι, όσο πιο πολύ με βαράς, όσο πιο πολύ με χαστουκίζεις στο πρόσωπο, όσο πιο βίαιος είσαι…ίσως το αξίζω. Μισούσα όταν οι πελάτες μου έλεγαν «Άντζελα, σε αγαπάω». Σκεφτόμουν «Κάνε ό,τι θες στο σώμα μου, αλλά μη λες ότι με αγαπάς». Η αγάπη ήταν μια λέξη που με έκανε να μαι χάλια.

Η Lisa Ann υπήρξε για πολλά χρόνια από τις πιο επιτυχημένες ηθοποιούς στο χώρο της βιομηχανίας πορνό. Αποφάσισε να σταματήσει την καριέρα της ως ηθοποιός αλλά να παλέψει για πιο υγιείς συνθήκες στο χώρο της πορνογραφίας, και για τους εργαζόμενους και για τους χρήστες/καταναλωτές πορνό. Σήμερα είναι παραγωγός, σκηνοθέτης και ατζέντισσα νέων κοριτσιών που θέλουν να εργαστούν στο χώρο. Οι δραστηριότητες της σήμερα αφορούν την παροχή ίσων εργασιακών δικαιωμάτων στους ηθοποιούς πορνό, την ενημέρωση και πρόληψη για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τη θέσπιση αυστηρότερων νόμων για τη βιομηχανία πορνο. Το 2019 συμμετείχε στο ντιμπέιτ της Ένωσης της Οξφόρδης για το ρόλο του πορνό ως εκπαιδευτικού μέσου των νέων (OxfordUnion, 2019). Παρατίθεται απόσπασμα από την ομιλία της:

Με αναγνωρίζουν συχνά δεκάχρονα και δωδεκάχρονα παιδιά, με προσεγγίζουν σαν να ‘μαι κάποια ηπερηρωίδα κι έχουν ατέλειωτες ερωτήσεις, όπως: «αν ήσουν μαμά μου θα μπορούσα να κάνω σεξ μαζί σου»; Πολλά θέλουν να γνωρίσω το μπαμπά τους ελπίζοντας ότι θα γίνω μητριά τους και έτσι θα κάνουν σεξ μαζί μου. Τα ρωτάω «Πως ξέρεις ποια είμαι; Κλικαρες το κουτάκι που λέει ότι είσαι 18»; Χαχανίζουν… Τους λέω ότι το 99,9% αυτών που είδαν στο διαδίκτυο δε θα συμβούν ποτέ στη πραγματική τους ζωή. Οι πορνοσταρ είναι σαν κασκαντέρ, κάνουμε ότι οι περισσότεροι δεν κάνουν ή δεν μπορούν να κάνουν. Φεύγουν στενοχωρημένα, ενώ εγώ νιώθω ότι σαν βιομηχανία αποτύχαμε με το να μην έχουμε πιο αυστηρά ηλικιακά όρια, με το να έχουμε υπερβολική ποσότητα πορνογραφικού υλικού ελεύθερη στα χέρια μικρών παιδιών, χωρίς χρήση πιστωτικής κάρτας.
[…]
(το πορνό) είναι απλά διασκέδαση. Δεν είναι αληθινό. Υπάρχει κάποιος στην άκρη που σου λέει ότι δεν φωνάζεις αρκετά, δεν μοιάζεις αρκετά διεγερμένη. Αν δε σου βγαίνει από φυσικού σου να μιλάς και να φωνάζεις δυνατά, σου λένε να το κάνεις όλη την ώρα. Σκέφτομαι και τους λέω: κανένας δεν ανταποκρίνεται έτσι στο σεξ στη πραγματική ζωή. Όσον αφορά το μέγεθος του πέους, μπορείτε να ηρεμήσετε γιατί χρησιμοποιούνται fisheye φακοί στην κάμερα. Αυτό θα κάνει ένα πέος να φαίνεται πάνω από 4-5 ίντσες, θα κάνει το στήθος μου και τον πισινό μου να φαίνεται μεγαλύτερα, οπότε μην αισθάνεστε άσχημα, είστε στα ίδια μεγέθη με τους περισσότερους ηθοποιούς, απλώς χρησιμοποιούμε ειδικά εφέ. Όσον αφορά δε τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, πολλοί παίρνουν αναβολικά όπως οι αθλητές…



Η βιομηχανία πορνό συνεχίζει να βγάζει δισεκατομμύρια αλλά οι μεγάλοι νικητές είναι οι μέτοχοι των εταιρειών παραγωγής, όχι οι ηθοποιοί. Η βιομηχανία πορνό συνήθως παρουσιάζεται ως κάτι λαμπερό, απελευθερωτικό και ένα στάδιο που πρέπει να περάσει κανείς/καμια για να δουλέψει στο μέλλον σαν ηθοποιός. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι της αλήθειας... Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί/πολλές ακόμα που απολαμβάνουν να εργάζονται στο χώρο, που πήραν συνειδητά την απόφαση από πολύ νωρίς χωρίς να έχουν άσχημες παιδικές ηλικίες ή να το έχουν μετανιώσει. Συνεχώς εμφανίζονται νέα podcasts από ανθρώπους του χώρου στα οποία μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει και η εναλλακτική προσέγγιση στο πορνό, το λεγόμενο ethical porn ή feminist porn. Εκεί δίνεται προτεραιότητα στις σωστές συνθήκες εργασίας, ποικιλομορφία στους σωματότυπους και σε σεξ που δεν εξευτελίζεται κανείς. Ωστόσο, αυτές οι πλατφόρμες είναι πάντα με χρέωση και πρέπει να ξέρει κανείς πού ακριβώς να ψάξει. Επομένως, δεν είναι στις πρώτες επιλογές που θα εμφανιστούν σε ένα παιδί ή έφηβο όταν ψάξει στο διαδίκτυο.

Το παρόν άρθρο είχε σκοπό να αναδείξει τις άσχημες πτυχές της βιομηχανίας πορνό μέσα από τα λόγια των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο του πώς κατανοούμε τα όσα συμβαίνουν στη μια πλευρά της οθόνης και πώς αυτά περνάνε στην άλλη πλευρά, εκεί που βρισκόμαστε εμείς, επηρεάζοντας τις ζωές μας. Το άρθρο δεν είναι εναντίον του πορνό, του γυμνού σώματος ή της σεξεργασίας. Είναι απόλυτο σεβαστό να επιθυμεί κάποιο σεξεργαζόμενο άτομο αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας. Όσον αφορά τους χρήστες, είναι απόλυτα κατανοητό να αναζητά κάποιος πορνό και να διεγείρεται από αυτό. Ωστόσο, θα πρέπει κανείς να είναι υπεύθυνος και να γνωρίζει τί είναι και τί δεν είναι αυτό που βλέπει.






ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


AntiPornography.org Nonprofit. (2014, June 9). Ex Porn Star Jessie Rogers Exposes Shocking Abuses of Porn Industry & Tells Her Story.Jessica Mendes [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=ymWVWHOgDFM&t=456s


BBC HARDtalk. (2019, September 25). Mia Khalifa: “Porn is not reality” - BBC HARDtalk [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=i2qplvJ6SLs


Fight the New Drug. (2015a, June 18). Most Successful Male Porn Star Of All Time Speaks Out On Porn [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=Hx-p9Wr6xg0&t=257s


Fight the New Drug. (2015b, August 19). Jessica’s Story: My Life As A Porn Star [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=Bk23mL15qpA&list=PLvFhr3e6CcV0dclt4-qdbBcf2wTE3A5S0&index=17


OxfordUnion. (2019, September 23). Lisa Ann | Porn Has No Place In Sex Education (8/8) | Oxford Union [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=8HwCpG2g_Ws


TEDx Talks. (2013, October 26). Why I stopped watching porn | Ran Gavrieli | TEDxJaffa [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=gRJ_QfP2mhU&t=805s


The Mindful Habit. (2014, May 10). Ex Porn Star Jessie Rogers: Why I Quit Porn - Interview with an Ex-Porn Addict [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=FgGVL1P_HVQ


37 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


bottom of page