top of page

Εφηβεία και πορνό: Πώς θα μιλήσουμε στα παιδιά μας για την πορνογραφία;

Έγινε ενημέρωση: 12 Μαρ


Το να μιλήσει ο γονιός με το παιδί του για το πορνό είναι από μόνο του ένα περίπλοκο θέμα. Προτείνεται για παιδιά κάτω των 14 ετών να εγκαταστήσετε κατάλληλα φίλτρα στον υπολογιστή για την αποφυγή έκθεσης σε σχετικό υλικό. Πριν δώσετε στα παιδιά σας ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, θα πρέπει ήδη να έχετε προετοιμάσει το παιδί τί είναι η βιομηχανία πορνό, έτσι ώστε όταν έρθει σε επαφή να είναι καλύτερα προετοιμασμένο. Δηλαδή να γνωρίζει τί είναι αυτό που βλέπει, ή μάλλον τί είναι και τί δεν είναι. Οι κουβέντες με τα ίδια μας τα παιδιά για το σεξ είναι ένα λεπτό θέμα που μας φέρνει αντιμέτωπους και με δικές μας αγκυλώσεις. Συνεπώς, αν θέλετε τέτοιες συζητήσεις να αποδώσουν, πρέπει να είστε ειλικρινείς όχι μόνο με τα παιδιά αλλά με τον εαυτό σας. Δείτε πού τοποθετείτε τον εαυτό σας στα συγκεκριμένα ζητήματα, συζητήστε με άλλους γονείς, ενημερωθείτε από έγκυρες πηγές. Πάνω από όλα, μάθετε να διαχωρίζετε τη δική σας προσωπική στάση από τα επιστημονικά δεδομένα και τις ανάγκες του παιδιού σας. Ακολουθούν κάποιες πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούν οι γονείς να θίξουν το ζήτημα της πορνογραφίας.

1. Μπορείτε να τους μιλήσετε πρώτοι, βρίσκοντας μια αφορμή. Ίσως αντιδράσουν, ντραπούν, φύγουν από το δωμάτιο, ή μπορεί να σας πουν ότι είναι αλλόκοτο και άβολο να θέλετε να συζητήσετε κάτι τέτοιο. Δεν πειράζει, εσείς δείξατε ότι είστε διαθέσιμοι για κουβέντα, και ότι δεν αποτελεί ταμπού. Έχετε ήδη δημιουργήσει μια βάση, πάνω στην οποία μπορεί το παιδί να έλθει όποτε νιώσει έτοιμο. Όσον αφορά μικρότερες ηλικίες, καλύτερα να μην προκαλέσετε εσείς την κουβέντα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η κατάλληλη στιγμή για τα πιο μικρά παιδιά, είναι όταν και αν ρωτήσουν από μόνα τους.

2. Μην περιμένετε την κατάλληλη στιγμή για μια πολύ βαθιά συζήτηση. Το σωστό είναι πολλές μικρές κουβέντες μέσα στην καθημερινότητα. Το σωστό δεν είναι δηλαδή μια συζήτηση των 100 λεπτών αλλά 100 συζητήσεις του ενός λεπτού. Όσο συχνές είναι οι ευκαιρίες του εφηβου/της έφηβης να έρθει σε επαφή με πορνό, τόσο συχνές πρέπει να είναι και οι αφορμές για συζήτηση πάνω σε ζητήματα σεξουαλικότητας.

3. Μην προσπαθήσετε να τρομάξετε τα παιδιά σας ή να τους κάνετε κήρυγμα. Αυτό όχι μόνο δε δουλεύει αλλά δείχνει και ένα παράδοξο: ότι ενώ θέλετε να τους μιλήσετε για σεβασμό και αλληλοαποδοχή, τελικά εσείς οι ίδιοι δεν σέβεστε και δεν αποδέχεστε τις ανάγκες τους. Να έχετε πάντα στο νου σας ότι μιλάτε για κάτι σημαντικό, αλλά δεν διδάσκετε πειθαρχεία. Φράσεις όπως «Απαγορεύεται» ή «Μέσα σε αυτό το σπίτι δεν πρόκειται να ανεχθώ…» ή «είναι απαράδεκτο, διεστραμένο, ανήθικο, αμαρτία..» θα οδηγήσουν τα παιδιά σε ντροπή και φόβο. Αυτό θα τα οδηγήσει να ψάξουν τις πληροφορίες που θέλουν εκτός σπιτιού, θα έρθουν σε επαφή με μη έγκυρες πηγές και ακατάλληλα άτομα, ή θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τη σεξουαλικότητά τους με το να πειραματιστούν χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης.

4. Αν το παιδί έχει δει ήδη πορνογραφικό υλικό, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν είναι δικό του λάθος και ότι δεν πρέπει να έχει ενοχές. Αν το έψαξε συνειδητά, πείτε του την αλήθεια, ότι δηλαδή είναι φυσιολογική η περιέργεια και η επιθυμία για κάτι τέτοιο. Αυτό θα βοηθήσει να ενισχυθεί ο δεσμός εμπιστοσύνης μεταξύ σας και να σας εμπιστεύεται περισσότερο για ζητήματα που προκύψουν στην πορεία, όπως πχ bullying. Αν το “πιάσετε στα πράσα” την ώρα που βλέπει πορνό, η στιγμή είναι από μόνη της πολύ άβολη, μην την κάνετε χειρότερη για το παιδί σας. Κάντε ότι δεν είδατε και φύγετε από το δωμάτιο. Θα σας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσετε σε κάποια μετέπειτα στιγμή.

5. Μπορείτε να πείτε πως αισθάνεστε εσείς για αυτά που έχετε δει στο πορνό, έτσι ώστε και αυτά να κατανοήσουν και να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα τους. Θυμηθείτε πως ειδικά τα παιδιά/έφηβοι δεν βιώνουν απαραίτητα ένα μόνο συναίσθημα τη φορά. Μπορεί να είναι ταυτόχρονα διεγερμένα, αηδιασμένα, σοκαρισμένα ή να το έχουν βρει αστείο. Με λίγα λόγια, είναι μπερδεμένα και ίσως δεν ξέρουν πώς ακριβώς να νιώσουν απέναντι σε τέτοιες εικόνες. Μια τέτοια συζήτηση βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα τον εσωτερικό τους κόσμο, μέσα από την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους απέναντι στη γονική φιγούρα.

6. Απαντήστε στις ερωτήσεις τους με επάρκεια αλλά όχι με υπερβολικές πληροφορίες, κάτι τέτοιο θα μπερδέψει τα παιδιά. Αν δε ξέρετε κάτι, πείτε ότι θα το ερευνήσετε και θα το συζητήσετε ξανά. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να διδάξετε την αξία της ειλικρίνειας σε μια σχέση από το να είστε ειλικρινείς. Επίσης, να είστε ειλικρινής για τα επιστημονικά δεδομένα: τι ξέρουμε και τί όχι ακόμα.

7. Μην παρασύρεστε από την ηλικία του και το θεωρήσετε πολύ μικρό για να μάθει. Αν έκανε την ερώτηση, είναι αρκετά μεγάλο για να λάβει και μια απάντηση. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να προσαρμόστε την απάντηση ανάλογα με την ηλικία του.

8. Μην χρησιμοποιείτε διπλά στάνταρ: Τα κριτήρια σας θα πρέπει να είναι τα ίδια για αγόρια και κορίτσια. Αν πρέπει να μιλήσετε για τέτοια ζητήματα με άλλα παιδιά (ανίψια, φίλους των παιδιών σας κτλ) είναι σημαντικό να έχετε τα ίδια κριτήρια.

9. Όταν το παιδί σας ρωτά, σημαίνει ότι σας εμπιστεύεται και θέλει να μάθει από εσάς. Μην εκμεταλλευτείτε την κατάσταση για να κάνετε άτυπη ανάκριση με ερωτήσεις όπως «Γιατί ρωτάς;» ή «Πού το έμαθες εσύ αυτό;» ή «Αυτός στο έδειξε ε; » . Είναι κατανοητό ότι σαν γονείς ενδιαφέρεστε να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε. Ωστόσο, αυτή δεν είναι μια κατάλληλη στιγμή για να εξάγετε πληροφορίες από το παιδί σας, τη παρούσα στιγμή το παιδί είναι αυτό που ψάχνει πληροφορίες από εσάς. Ένα παιδί που εμπιστεύτηκε τον γονιό του και τελικά απολογείται γιατί έκανε αυτή την ερώτηση, είναι πολύ πιθανό να σταματήσει να θεωρεί τον γονιό σύμμαχο.
Το άρθρο αυτό, μαζί με τα δύο προηγούμενα, δε βλέπουν με απέχθεια το σεξ και το γυμνό σώμα. Η σειρά αυτών των τριών άρθρων προσπάθησε να αποδείξει ότι η πορνογραφία την εποχή του Διαδικτύου (high speed internet) δεν έχει καμία σχέση με αυτή των προηγούμενων εποχών, ότι αποτελεί βιομηχανία με σκοπό την παραγωγή κέρδους, την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τη δημιουργία περισσότερων χρηστών/καταναλωτών, και ότι αποτελεί ένα χώρο που δεν ελέγχεται ακόμα θεσμικά και δεν περιορίζεται νομικά όπως θα έπρεπε. Το άρθρο αυτό θέλει να κάνει τους αναγνώστες του να σκέφτονται, όχι να τους υπαγορεύσει τί να σκέφτονται. Ο ευρύτερος στόχος είναι οι αναγνώστες και αναγνώστριες να καταλάβουν το πώς αυτά που βλέπουν στο πορνό επηρεάζουν τη πραγματική τους ζωή και το αντίστροφο. Ο στόχος είναι να κατανοούν καλύτερα αυτό που βλέπουν, εντάσσοντας το σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Αυτός είναι και ο τρόπος για να οδηγηθούν σε καλύτερες επιλογές συντρόφων, σε καλύτερες επιλογές στη ζωή τους.


15 Προβολές0 Σχόλια

Kommentarer


bottom of page