top of page

Εξ αποστάσεως συνεδρία (online)

Οι λόγοι που μπορεί κάποιο άτομο να ξεκινήσει συνεδρία μέσω διαδικτύου ποικίλουν, με χαρακτηριστικότερους τους παρακάτω:

  • Ο απομακρυσμένος τόπος διαμονής

  • Το να μη βρίσκεται ο κατάλληλος θεραπευτής λόγω μεγάλης απόστασης

  • Η περιορισμένη ιδιωτική σφαίρα προσωπικής ζωής. Συχνά λέγεται η φράση "Δεν θέλω να ξέρει κανείς ότι επισκέπτομαι ψυχολόγο". 

  • ​Ο μειωμένος ελεύθερος χρόνος,

  • Το άτομο είναι αδύνατο να μετακινηθεί λόγω προβλημάτων υγείας

Τη σημερινή εποχή, έχουμε το προνόμιο να μπορούμε να λάβουμε  διαδικτυακή θεραπεία, κάτι αδύνατο στο πρόσφατο παρελθόν. Τίποτα από όσα προαναφέρθηκαν δε θα έπρεπε να μας εμποδίζει να απολαμβάνουμε το δώρο της θεραπείας, για αυτό οι online συνεδρίες είναι η καταλληλότερη λύση αν ισχύει κάτι από τα παραπάνω. 

 Προνόμια  της Διαδικτυακής Ψυχοθεραπείας

  •  μηδενικός χρόνος και έξοδα μετακίνησης​

  •  άμεση και εύκολη πρόσβαση στη συνεδρία από τον προσωπικό μας χώρο

  •  μεγαλύτερη ευελιξία στο χρόνο μας

  •  επικοινωνία με τον ψυχοθεραπευτή μας  σε ξαφνικές αλλαγές της ζωής μας (νοσηλεία. καραντίνα, αδυναμία μετακίνησης)

  • μειώνεται το κοινωνικό άγχος και το αίσθημα απειλής, με το άτομο να εξοικειώνεται με το θεραπευτή του από την ασφάλεια που παρέχει η απόσταση

 

Προκλήσεις στη διαδικτυακή ψυχοθεραπεία

Διασφάλιση ιδιωτικότητας

Ο θεραπευόμενος/Η θεραπευόμενη θα πρέπει να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα του/της έτσι ώστε να διατηρείται το απόρρητο. Είναι καλό να πραγματοποιείται η συνεδρία όταν ο θεραπευόμενος βρίσκεται σε προσωπικό χώρο όπου θα νιώθει άνεση, ασφάλεια και δε θα τον διακόπτουν ή δε θα ακούνε αυτά που λέει. Η εμπειρία έχει δείξει πως κατά τη διάρκεια μιας ονλαιν θεραπείας έρχονται πολύ έντονα ζητήματα σεβασμού του προσωπικού χώρου, οριοθέτησης ατόμων που συγκατοικούν, μοναχικότητας και άλλα.

Διάσπαση της προσοχής

Είναι πολύ εύκολο να διασπαστεί η προσοχή του αναλυόμενου από τηλεφωνικές κλήσεις, χτύπημα της πόρτας, διακοπές από τρίτους τύπου "μπορείς να 'ρθεις ένα λεπτό να σου πω κάτι;" Ο θεραπευόμενος καλείται να διασφαλίσει πως θα έχει ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς παρεμβολές, για όσο διαρκεί η συνεδρία του.

Τεχνικά ζητήματα σύνδεσης 

Κάποιες φορές υπάρχουν ζητήματα σύνδεσης ή διακοπή ρεύματος, που εμποδίζουν την διαδικτυακή θεραπεία. 

Μη φυσική παρουσία

​​

Στη διαδικτυακή θεραπεία βλέπουμε μόνο το πρόσωπο και όχι τόσο το κυρίως σώμα. Κάποιες αλλαγές στη στάση του σώματος πιθανόν να διαφύγουν της προσοχής του θεραπευτή. Αυτό αποτελεί μια πρόκληση για τη θεραπευόμενη/το θεραπευόμενο, διότι καλείται να παρατηρήσει καλύτερα το σώμα της/του και πώς αυτό αντιδρά, και να μεταφέρει στο θεραπευτή τις αλλαγές που ο τελευταίος δεν μπορεί να δει. Έτσι, θεραπευόμενοι/ες με δυσκολίες στη σχέση τους με το σώμα, βοηθήθηκαν καθώς ήταν πιο παρατηρητικοί για το πώς το σώμα "τους μιλά" κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνεδρίας.

<a href="https://www.freepik.com/free-vector/woman-man-talking-online-video-call-communication-via-computer-screen-illustration-workers-talking-videoconference-with-cup-books-virtual-digital-meeting_28850056.htm#from_view=detail_alsolike">Image by studio4rt on Freepik</a>

Ψυχολόγος (BSc)

Σχεσιακός Ψυχαναλυτικός Ψυχοθεραπευτής (PgD)

Ναυάρχου Κουντουριώτη 10 (πλησίον νοσοκομείου) Ναύπλιο

geraniosdim@gmail.com

Το γραφείο βρίσκεται σε ισόγειο και υπάρχει ράμπα αναπήρων για εύκολη πρόσβαση.

 

Τηλέφωνο: 697 971 4110

Thanks for submitting!

  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

© 2035 by Maggie Louise. Powered and secured by Wix

bottom of page