top of page

Συμβουλευτική γονεϊκού ρόλου

Η Συμβουλευτική Γονεϊκού Ρόλου είναι μια διαδικασία ψυχοεκπαιδευτικού τύπου, με διάρκεια 1-24 μήνες.Το επίκεντρο είναι αποκλειστικά η ποιότητα της σχέσης γονέα-παιδιού. Ενδείκνυται τόσο για γονείς όσο και για όσους θα ήθελαν να προετοιμαστούν για γονείς.

 

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ερχόμαστε σε επαφή και με το δικό μας παρελθόν ως παιδιά αλλά και με άλλες πτυχές του χαρακτήρα μας που πιθανόν να επηρεαστούν από την έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια μας. Ως εκ τούτου, πολλοί θεραπευόμενοι εκφράζουν την επιθυμία να λάβουν εξειδικευμένη συμβουλευτική που αφορά το γονεϊκό τους ρόλο.

Πιθανό κάποιες από τις συνεδρίες να γίνουν με κοινή παρουσία στο χώρο του παιδιού και του γονέα, έτσι ώστε να παρατηρηθεί καλύτερα η σχέση τους, αλλά και να υπάρξει επιδιόρθωση στη ρήξη που μπορεί αυτή να έχει υποστεί.

Θέματα Επεξεργασίας στη Συμβουλευτική Γονεϊκού Ρόλου

Κόπωση

Οι γονείς, εκτός από τα βάρη της καθημερινότητας, σηκώνουν και το βάρος της ανασφάλειας για το αν ανατρέφουν σωστά τα παιδιά τους. Σκοπός του θεραπευτή είναι να ενισχύσει τον γονιό στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του και να εξετάσει μαζί του ζητήματα που τον εμποδίζουν να ανταποκριθεί κατάλληλα. Όπως αναφέρω συχνά, για να φροντίσει κάποιος τον άλλο πρέπει να έχει φροντίσει πρώτα τον εαυτό του.

Ρεαλιστικές προσδοκίες

Το παιδί καταλαβαίνει τον εαυτο του από το καθρέφτισμα που παίρνει μέσα από τα μάτια του γονιού. Βλέποντας υγιείς αντιδράσεις του γονιού για αυτό (πχ αναγνώριση της προσπάθειας, ενθάρρυνση, παρηγοριά) αντιλαμβάνεται ότι αξίζει σαν άνθρωπος και ενισχύεται η θετική αυτοεικόνα του. Αντιθέτως, τοξικές αντιδράσεις του γονιού (πχ σωματική τιμωρία, λεκτική, κακοποίηση, επίκριση) δίνουν στο παιδί μια αρνητική εικόνα για το ίδιο που θα είναι δύσκολο στο μέλλον να αλλάξει. Σκοπός του θεραπευτή είναι να διερευνήσει με το γονιό το τί προσδοκίες έχει για το παιδί και ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να διαχειριστεί τις επιτυχίες ή αποτυχίες του παιδιού, βοηθώντας το να ξεδιπλώσει το δυναμικό του.

Αποφυγή σύγκρισης

Κάθε παιδί έχει το δικό του δυναμικό. Μπορεί να τα καταφέρει έως ένα συγκεκριμένο βαθμό και σε συγκεκριμένους τομείς. Οι γονείς χρειάζεται να κατανοήσουν πως δεν έχει νόημα να συγκρίνεται το παιδί τους με άλλα. Συχνά πιστεύουν πως δίνουν κίνητρα στο παιδί με το να το συγκρίνουν με άλλα "ικανότερα παιδιά", ενώ στην πραγματικότητα το κάνουν να αμφισβητεί και όσα έχει ήδη πετύχει. Κάθε παιδί -και γενικότερα άνθρωπος-έχει το δικό του ρυθμό και μέγιστο βαθμό που μπορεί να εξελιχθεί.

Κοινοί στόχοι 

Για ζητήματα που αφορούν το παιδί, χρειάζεται από το ζευγάρι μια κοινή γραμμή και όχι διπλά μηνύματα που δημιουργούν σύγχυση στο παιδί. Σκοπός του θεραπευτή είναι να στηρίξει τους γονείς στη προσπάθεια τους να διαπραγματευτούν και να φτάσουν σε μια κοινή συμφωνία, θέτωντας κοινούς στόχους για την ανατροφή του παιδιού. Σκοπός δηλαδή, είναι να υπάρχει πάντα θετικό κλίμα στη σχέση τους με το παιδί, ακόμα και αν αποφασίσουν ότι σαν ζευγάρι δεν μπορούν να είναι μαζί και οδηγηθούν σε διαζύγιο. 

 

Αποδοχή και διαχείριση της ξεχωριστότητας / ιδιαιτερότητας του παιδιού

Υπάρχουν γονείς που αρνούνται ότι το παιδί τους έχει μια ιδιαίτερη ανάγκη και αποδίδουν την ιδιαιτερότητά του στην ανωριμότητα της ηλικίας και του χαρακτήρα του. Ωστόσο, διάφορα παιδιά έχουν δυσκολίες μαθησιακού και αναπτυξιακού τύπου, ζητήματα ψυχικής και σωματικές υγείας. Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι η ιδιαιτερότητά του παιδιού, όσο η άρνηση των γονέων να ενημερωθούν κατάλληλα. Αυτή η άρνηση των γονιών προκύπτει από τη δυσκολία να διαχειριστούν τα δύσκολα συναισθήματα τους για αυτό το ζήτημα. Η έλλειψη καθοδήγησης από κατάλληλους επαγγελματίες διαιωνίζει τα προβλήματα στις σχέσεις παιδιών-γονέων και επιβαρύνει την υγεία του ιδιου του παιδιού.

Αποφυγή λαθών του παρελθόντος

Κάποιες φορές, ο γονέας μπορεί να αναπαράγει  τρόπους δράσης και διαπαιδαγώγησης που ομοιάζουν με των δικών του γονιών. Ωστόσο, τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να διαιωνίζουν μια τοξική κατάσταση που επιβαρύνει την ζωή του παιδιού. Ο θεραπευτής καλείται σε συνεργασία με το γονιό να εντοπίσουν τί πρέπει να κρατηθεί από το παρελθόν και τί όχι, βοηθώντας τον γονιό να διαμορφώσει ένα νέο γονεϊκό στυλ, το δικό του και όχι των προηγούμενων γενεών.

<a href="https://www.freepik.com/free-vector/group-therapy-support-concept_9175198.htm#fromView=search&page=1&position=0&uuid=f39edf59-58c3-47e5-b716-a88c44d22c9d">Image by pch.vector on Freepik</a>

 

bottom of page