top of page

Ατομική Ψυχοθεραπεία Εφήβων

Στις ενότητες Θεραπευτική Μέθοδος και Ατομική Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων δόθηκε μια εικόνα για το τί σημαίνει Σχεσιακή Ψυχανάλυση και πως αυτή εφαρμόζεται. Η συγκεκριμένη ενότητα εστιάζει στον έφηβο πληθυσμό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

 

Η περίοδος της εφηβείας είναι μια συγκρουσιακή διαδικασία που χαρακτηρίζεται έντονα από αμφιθυμία. Αυτό συμβαίνει γιατί ο έφηβος δεν είναι ενήλικας, τώρα ενηλικιώνεται, είναι ακόμα ανώριμος να προστατέψει μόνος του και μόνη της τον εαυτό του/την εαυτή της. Βιώνει έντονες και πρωτόγνωρες διεγέρσεις στο σώμα του αλλά και στο συναισθηματικό του κόσμο καθώς έρχεται αντιμέτωπος με νέους ρόλους και απαιτήσεις που προηγουμένως δε τους είχε. Τα έφηβα άτομα  ενδιαφέρονται και για σχέσεις πέρα από την οικογένεια τους, έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωπα με τις αναδυόμενες προκλήσεις της ενήλικης ζωής, ενώ βιώνουν τί σημαίνει ανεξαρτητοποίηση και δημιουργία μιας πιο προσωπικής ταυτότητας (ατομικής, συλλογικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής).Δε γνωρίζει πάντα πού ή πώς να κινηθεί στον κόσμο που ανοίγεται μπροστά του/της. Επομένως, χρειάζεται να αυτονομηθεί αλλά έχει παράλληλα ανάγκη για προστασία και φροντίδα.

 

Παρόμοια όμως ισχύουν και για το γονέα διότι και αυτός βρίσκεται σε μια παρόμοια φάση. Βρίσκεται κι αυτός σε ένα μεταβατικό στάδιο, αυτό της μέσης ηλικίας, και καλείται κι αυτός να διαχειριστεί δικές του προκλήσεις όπως κόπωση, οικονομικές δυσκολίες, διαζύγιο, φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών του κτλ. Έτσι λοιπόν, στη καθημερινότητα καλούνται οι δυο πλευρές να συνομιλήσουν φέρνοντας μαζί την ευαλωτότητα τους, την ανησυχία και τις ανασφάλειες τους για αυτές τις νέες καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ο γονιός, έχοντας περάσει από την εφηβεία, μπορεί με την πείρα του να κατανοήσει καλύτερα και να βοηθήσει το παιδί του.

 

Υπάρχουν όμως φορές που οι έφηβοι χρειάζονται μια πιο εξειδικευμένη καθοδήγηση, μια καθοδήγηση που οι γονείς δεν μπορούν να προσφέρουν. Εκεί έρχεται ο ρόλος του θεραπευτή, ο οποίος θα υποστηρίξει και θα εμπεριέξει πλευρές του έφηβου θεραπευόμενου/της έφηβης θεραπευόμενης έτσι ώστε να ανταπεξέλθει σε δυσκολίες και να διαμορφώσει ευκολότερα την ταυτότητα και τις σχέσεις του με άλλα άτομα.

<a href="https://www.freepik.com/free-vector/online-therapist-video-calling-talking_8051237.htm#fromView=search&page=1&position=12&uuid=a17d299c-f083-4a09-803f-f5138b475daa">Image by freepik</a>

bottom of page